Aluminium kozijnen of hout-aluminium kozijnen?

GutmannHout aluminium kozijnen kennen veel voordelen. Denk aan de natuurlijke uitstraling en het isolerend effect met de daarbij behorende duurzaamheid. Het onderhoud kan aan de binnenzijde eenvoudig uitgevoerd worden. En aan de buitenzijde is geen onderhoud nodig. Aluminium kozijnen hebben een beperktere kleurkeuze, daarnaast is de binnenzijde niet overschilderbaar in een andere kleur.  De aluminium kozijnen hebben een lagere isolatiewaarde dan hout-aluminium kozijnen.

 

Wat zijn hout-aluminium kozijnen

HALU kozijnen zijn een combinatie kozijn van de buitenzijde een aluminium schil en aan de binnenzijde een houten framewerk. Veelal is de buitenzijde strak en modern, terwijl de binnenzijde een heel andere uitstraling krijgt door het gebruik van een bv. een white-wash. De aluminium schil wordt d.m.v. kunstof clips op het hout gemonteerd, waardoor de verschillende delen vrij van elkaar kunnen werken.

 

Isolatie van Hout-aluminium kozijnen

Het aluminium zelf zal niet isoleren het is een zeer goede geleider van warmte of kou. Een volledig aluminium kozijn zal aan de binnenzijde ondanks de thermische onderbreking kouder aanvoelen dan een houten binnenzijde. Door het toepassen van hout aan de binnenzijde wordt de koude overdracht tegengehouden waardoor er bij hout-aluminium kozijnen zeer gunstige isolatiewaarden gehaald worden (standaard 0,87) maar met speciale profielen is het mogelijk om een U-waarde van maar liefst 0,64 te realiseren.

 

Wat is U-waarde?

Al de leveranciers noemen de isolatiewaarde U-waarde. Hoe lager deze waarde is hoe minder warmte verlies er is en hoe beter de isolatie waarde van het geheel is.

 

Waarom is er weinig onderhoud aan hout-aluminium kozijnen nodig?

Het aluminium wordt in de fabriek voorzien van een poeder coating. Dit is een zeer duurzame coating die zeer sterk en duurzaam is. Deze laag maakt het schilderen aan de buitenzijde overbodig. De buitenschil is met de duurzame coating de bescherming van het hout dat zich hier achter bevindt. Als de beschermlaag eenmaal is aangebracht dan hoeven de kozijnen nooit meer geschilderd te worden.

 

Het aluminium verkleurt met de zon?

Ja dat klopt, hoe donkerder de kleur  is hoe sneller er verkleuring op zal optreden. Dit geld voor zowel kunststof kozijnen, aluminium kozijnen als houten kozijnen. Kunnen we dit tegen gaan! Ja, dat is mogelijk. Er is een onderhoudsset te krijgen die de kleur van de kozijnen teruggeeft. Dit zorgt ook meteen weer voor een langdurige bescherming. Zijn de kozijnen te ver verkleurd en is het met de onderhoudsset niet meer terug te halen dan zijn er reeds andere technieken mogelijk om de kleur terug te halen en dan kunnen de kozijnen er weer 20-30 jaar tegenaan.

 

Hoe blijft het aluminium dan mooi?

De duurzame coating blijft mooi, Wel is het belangrijk dat er goed onderhoud wordt gepleegd. Echter is dit makkelijker dan men zou denken. Vooral niet teveel aan doen en schoonmaken met water is dan ook voldoende. Wil je de aluminium schil helemaal in topconditie houden, behandel deze dan met de onderhoudsset. Hierdoor blijft de kleur nog langer mooi en blijven de kozijnen stralen.

 

Besparing op onderhoud

Doordat u de kozijnen niet hoeft te schilderen geeft dit op de levensduur van de kozijnen een grote besparing. Bij houten kozijnen dient u vaak om de 6-8 jaar te schilderen terwijl dat met hout-aluminium kozijnen niet nodig is.

De voordelen van hout-aluminium!

 • Een strak en modern design
 • Diverse design mogelijkheden (Klik hier)
 • Binnenzijde mooie warme uitstraling van hout eventueel in blank tinten.
 • Toepasbaar met Triple-beglazing
 • Geschikt voor passiefhuizen en BENG woningen
 • Geen schilders kosten aan de buitenzijde.
 • Weersbestendig en onderhoudsvrij aan buitenzijde, dus lage onderhoudskosten
 • Dankzij het hout een hogere isolatiewaarde
 • Een vrije werking tussen het hout en het aluminium zorgen voor goed vorm stabiliteit
 • Hout-aluminium kozijnen zijn goedkoper dan alle andere alternatieven gerekend over de levensduur van de kozijnen.
 • Aluminium is Recyclebaar

 

Nadelen

 • De kleur van het aluminium is niet te veranderen
 • Aluminium is moeilijk herstelbaar bij beschadigingen
 • Aanschaf prijs ligt hoger dan kunststof of houten kozijnen

 

Heeft u nog vragen over HALU-kozijnen neem dan contact met ons op !!

 

 

Timmerbedrijf Har Puts

Gutmann

error: Content is protected !!